Няма случаи на новия хепатит у нас, съобщи проф. Ива Христова,

...
Няма случаи на новия хепатит у нас, съобщи проф. Ива Христова,
Коментари Харесай

Няма случаи на новия хепатит сред децата у нас |

Няма случаи на новия хепатит у нас, съобщи проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) по NOVA NEWS.

По думите ѝ центърът има подготвеност да изследва съмнителни проби, въпреки към момента да не е изрично прочут причинителят, изясни тя.

По думите ѝ хепатитът в ранна детска възраст е извънредно рядко заболяване и тъкмо фактът, че записаните случаи са измежду най-малките е стеснителен.

Проф. Христова отхвърли да се е появила нова болест, защото броят на инфектираните е доста невисок. Макар за една част от заболелите деца причинителят да е аденовирус, при някои от случаите подобен не е открит, уточни тя.

По думите ѝ хепатитът е съществено заболяване, което изисква хоспитализация и може съществено да повреди черния дроб, това изисква родители и педиатри да са наблюдателни за поява на признаци.

По мотив известията за връзка с COVID-19 проф. Христова разяснява, че тя може да е в две направления: заради мощно отслабения имунитет при преболедуване на коронавирусна зараза организмът е много предразположен и на други сътрудници. Директното въздействие тя изясни с нарушаване на микроциркулацията в организма.

Проф. Христова позволи, че в случай че хепатитът е с вирусен генезис, евентуално още веднъж ще се популяризира по въздушно-капков път. Тя акцентира, че сега най-важно е причинителят да бъде разпознат, с цел да има съответно лекуване.

По мотив разпространяването на COVID-19 у нас тя акцентира, че въпреки и занимателен, темпът на понижаване на случаите  е резистентен. 

Възможно е да има нова разновидност, само че тя ще се появи по-скоро през есента, позволи проф. Ива Христова и уточни, че по принцип всяка последваща вълна е по-силна от предходната, само че се боледува по-леко.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР